Bu durumda okulların travma bilgili yaklaşımı sorunu akademik olarak çözmenin yanı sıra öğrencinin psikolojik destek almasına ve travmadan iyileşmeye doğru giden yolda ona destek vermesine olanak sağlayacaktır.

Travmaya Duyarlı STK’lar

Sivil toplum kuruluşları (STK’lar), travma yaşayan bireylere destek olma konusunda toplumun kalbidir. Travmadan iyileşme dayanışma olmadan mümkün değildir. Her türlü toplumsal olayda en hızlı desteği veren STK’ların travma bilgili bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmesi toplumsal iyileşmeyi derinden etkiler. Bunun en zor ancak en güzel örneği 6 Şubat 2023 depremlerinde aniden sahaya inen STK gönüllüleridir. STK çalışanlarında toplumun her kesimini ilgilendiren travmaların nasıl etkilere neden olabileceğini bilmek, afet zamanlarında ilk yardım çalışmalarının önceden planlanması, ilk yardım esnasında en kırılgan yanımız olan çocuklara verilecek desteğin hassasiyetle planlanması koruyucu ruh sağlığımızın uzun vadeli en güzel çözümü olabilir. 

Travmaya Duyarlı Ebeveynlik: Çocukları Anlamak ve Desteklemek

Bir çocuğun hayatında yaşadığı kayıplar, ihmal, şiddet, doğal afetler, kazalar veya ani değişimler de travmaya neden olabilir. Bu noktada, ebeveynlerin travma konusunda bilinçli olması, çocukların sağlıklı bir şekilde iyileşmesine katkı sağlar.

Travmaya duyarlı ebeveynlik, çocuğun yaşadığı olumsuz deneyimleri anlamaya, onun duygularını kabul etmeye ve iyileşme sürecinde destekleyici bir ortam sunmaya odaklanan bir yaklaşımdır. Çocukların travma sonrası tepkileri yaşlarına, kişiliklerine ve yaşadıkları deneyimin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Kimi çocuk içine kapanır, kimi öfke patlamaları yaşar, kimileri de uyku ve beslenme sorunları yaşayabilir. Ancak en önemli nokta, bu davranışların “bilinçli bir seçim” değil, travmanın doğal bir sonucu olduğunun farkına varmaktır.

Travmaya duyarlı ebeveynlik yaklaşımının temel prensipleri şunlardır; travma yaşamış bir çocuğun temel ihtiyacı güven duygusudur. Çocuk korunacağını ve güvende olacağını bilmelidir, ebeveyn çocuğun rutinlerini korumalı, onu karmaşık belirsiz ifadelerden uzak tutmalı ve duygularını güvenle açabileceği şefkatli bir ortam hazırlamalıdır. 

Çocuklar kırılgandır, daha kolay incinir…

Ve çocuklar en çok, kendilerini güvende hissettikleri bir ilişkide iyileşirler…

Toplumda Farkındalık Yaratma

Travmaya karşı duyarlı bir toplum oluşturmak, sadece belli kurumların değil hepimizin ortak çabasını gerektirir. Medya, okullar ve STK’lar kadar bireylerin de travma konusunda bilinçlenmesi gerekir. Yaşanan olayları unutmak ya da silmek mümkün değildir ancak acısını hafifletmek ve onarmak mümkündür…