Gaziantep dendiğinde değerlerinden ödün vermeyen ve önemle vurguladığı “Ben şehrimin değerlerini görünür kılmaya çalışıyorum” cümlesi ile Türkiye’nin ve şehrimizin önde gelen isimlerinden B.Sıtkı Severoğlu ile Gaziantep’in işlendiği projelerinden ve Memleket aşığı kimliğinden oluşan değerli bir röportaj gerçekleştirdik.
- Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Gaziantep'te doğmuş, memleketinin kıymetini bilen ve değerlerini görünür kılmak için çalışan biriyim. Yaşadığı kente hizmet eden, sorgulayan ve toplum için faydalı olanı ifade eden duyarlı bir Gaziantepliyim. Bu özelliklerimle gurur duyuyorum. 40 yıla yakın süredir,gönülden bağlı olduğum şehrim Gaziantep olmak üzere Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, İstanbul ve Bodrum'da farklı ölçeklerde mimari proje ve inşaatuygulamaları yönetiyorum.
- Gaziantep'in sizin için çok önemli bir yeri olduğunu ve deyim yerindeyse memleket sevdalısı olduğunuzu biliyoruz. Bu şehrin sizi etkileyen en önemli dokusu nedir sizce?
Bu şehir bizleri neden bu kadar etkiler, bunu hep tartışıyoruz. Somut bir şey sıralamaktansa, geçmişimizden beslenmenin değerini biliyoruz. Kentliliğimiz de burada başlıyor. Kapıların kilitlenmediği bir sokakta çocukların özgürce oynayabildiği, oksijeni bol, suyu bereketli ve yeşil bir kent burası.
Gaziantep'in değerlerine özen göstererek yaşatmaya çalışıyorum. Eski Gaziantep fotoğrafları ile kentin geçmişten günümüze yolculuğunu keşfettiğim, bir fotoğraf koleksiyonum var.
- İnşaat sektörünün enlerinden birisi olarak son zamanlardaki yapılaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gaziantep’in kontrolsüz büyüdüğünü düşünüyorum. Bu büyüme için gelişme demek yerine fiziksel genişleme diyebiliriz. Yaşam kalitemizin bozulmasına eğitim seviyesinin düşmesine neden oluyor. Fiziksel büyüme dünya ve Türkiye ölçeğinde diğer kentlerle kıyaslanamayacak bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Bu durumda da artan nüfus, bir yandan yeni konut ihtiyaçlarını diğer yandan yeni kentsel sosyal donatı alanları ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Yeşili az, yeterli okul alanı olmayan bu konuda mevcut yasa ve yönetmelikleri de göz ardı ederek yapılan yapılar ortaya çıkıyor. Güncel durumu iyi kelimesi ile değerlendiremiyorum. Az sayıdaki başarılı örneklerin varlığı, maalesef yanlışları ortadan kaldırmıyor.
-Severoğlu İnşaat olarak hayata geçirdiğiniz Gaziantep Konakları’nda konut alıcıları projenizi niçin tercih etsin?Projenizin farkı ne?
Gaziantep Konakları kızım Ceren S. Uğurluer’in ileortak çalışmamız. Kuşak çatışmasından pozitif sonuçların elde edildiği örnek bir proje. Projede çağdaş mimari ile geleneksel mimari anlayışın birlikte ele alınabileceğinin örneği gözler önüne serildi. Gaziantep’te yaşam alışkanlığı öneren yenilikçi bir site tasarlandı.
Gaziantep, Anadolu’nun pek çok ilinde olduğu gibi kapıları kilitlenmeyen bir mahalle-sokak kültüründen geliyor. Alınan göç ile farklı kültürlerden insanlar bir arada yaşama zorluklarıyla karşı karşıya kalıyor. İnsanlar metropollerdeki gibi komşularını tanımadıkları binalarda yaşamaya başladı.
Gaziantep Konakları, komşuluk ilişkisini gündeme getiren, birbirini tanıyan insanların bir arada olabileceği, binlerce metrekareye yayılan sosyalleşme mekanları ile yaşamı konforlu hale getiren yenilikçi bir proje. Oyun, spor, eğlence alanları, alışveriş, yeme içme mekanları kaliteli malzeme ile hayata geçirildi.
Sitemiz doğası ve havası ile kentin en güzel noktasında bulunuyor. Hakim rüzgar yönü sayesinde, dünyanın oksijen oranı açısından en zenginbölgelerinden biri olan Sof Dağı’nın havası Gaziantep Konakları’nın temiz, sağlıklı ve nitelikli bir konutalanına dönüşmesine katkı sağlıyor. Ayrıca ErikçeOrmanı da güzel bir doğa manzarası sunuyor. Kısaca oksijeni bol, doğa ile iç içe bir yaşam alanında kim yaşamak istemez ki?
Site yaşamında market, restoran, cep sineması, oyun salonu ve sağlık merkezleri gibi birimleri ev sahiplerininmüşterek alanı olarak yapabilmek önemli. Yani tüm sosyal ve ticari mekanlar müşterek alan olarak projelendirilip her konut sahibinin ortak mülkü olması sağlanıyor.
-Son projeniz Gaziantep Konaklarında 11 adet Antep Evi inşa ettiniz. Bu önemli kültürel mirası modern yapılara entegre etmek fikri nasıl ortaya çıktı?
Sürekli bir mimar olarak toplantılarda, sohbetlerde yerel malzeme, geleneksel mimarinin önemi konularında harekete geçmemiz gerektiğini söylerim. Bunu söyleyip uygulamazsanız inandırıcı olamazsınız. Elbette ki mevzuat ve imar yönetmeliklerinin de bunu desteklemesi gerekir. Şehitkamil Belediyesi Erikçe planı bu tip özgün planlamalara izin veriyor. Gaziantep’te insanların satın alabilecekleri, günümüz alışkanlıklarının da karşılandığı, özgün tasarımı ile Antep Evi projesi, kentte bir ilk. Gaziantepliler de bu konudaki heyecanımızı paylaştılar, evlerin %90 oranında satışı yapılarak projeye başladık.Tarihe saygılı, doğanın korunduğu, yerel malzemenin kullanıldığı güncel yaşam alışkanlıklarına cevap verebilen bir tasarım anlayışı ile bu projeyi tamamladık.
Gaziantep’in önemli bir Sivil Toplum Kuruluşu(STK) olan Mimarlar Odası’nın başkanlık görevini yürüttünüz. STK’ların sektörlere sağladığı avantajlar nelerdir?
Mimarlar Odası için sıkça sivil toplum kuruluşudeğerlendirmesi yapılıyor ama, meslek kuruluşu (yada meslek örgütü) ifadesi daha yerinde bir ifadedir. Mimarlık mesleği ile ilgili çalışmalar yanında kamu yararına faaliyet gösteren bir meslek kuruluşudur. Mimarın kendi mesleki çıkarına ek olarak, daha çok önem veriği konu olan kentinyaşanabilir olması mücadelesine katkıdır aslında. Daha yaşanabilir Gaziantep için özellikle planlama alanlarını kamu yararı için takip eder, kamu adına gerekli uyarılarda bulunur ve gerekirse yasal yollara başvurur.
Kent için, Gaziantep için geçtiğimiz dönemlerde diğer meslek kuruluşlarıyla işbirliği yapmıştır, bugün de yapmaya devam etmektedir.
-Gaziantep'in en önemli anlarının resmedildiği ve eski zamanların geleneklerini barındıran Gaziantep arşiviniz olduğunu biliyoruz. Bu önemli arşivi oluştururken sizi bu fikre iten sebep neydi ?
Gaziantep sevdası diyebilirim, bir hedefim var içindeGaziantep olan ya da içinde Gaziantep geçen her şeyi bir araya getirmek için çalışıyorum. Bu konunun asıl sorumlusu olan kurumlarımız da son dönem devreye girdi ve bu hayalim sanırım kısa sürede gerçekleşecek. Gaziantep Valiliği Kültür Müdürlüğünün ve Büyükşehir Belediyemizin Sayın Fatma Şahin hanımefendinin çabalarıyla konuyla ilgili çalışmalarını takdirle takip ediyorum.
Arşivinizi iyi korumanız ve bunu ihtiyaç duyanların istifadesine sunabilmeniz önemli. Bunu yapmaya çalışıyorum.
-Son sorumuz da yine profesyonel işiniz ile ilgili olsun, Gaziantep Konakları projesini çizip katalog haline getirdikten sonra katalogda anlattıklarınızın ne kadarı gerçekleşti?
Bu sorunun cevabını ben değil kullanıcılarımız konut sahiplerimiz verebilir. Onlardan hep teşekkür alıyoruz, hatta bırakın kataloğu hayallerimizin ötesine geçti proje diyen konut sahiplerimiz var. Bu bizim için gurur kaynağı. Bir de projeyi gezen birkaç meslektaşım 'Kataloğu aşmışsınız tebrik ederiz' dediler. Bu bizim için gurur kaynağı. Sanırım uygulama sırasındaki pozitif ilavelerimizle yüzde yüzden fazlasına ulaştık.