Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından düzenlenen "5. Uluslararası İslami Finans ve Ekonomi Konferansı", 5 farklı ülkeden 86 bilim insanı ile sektörün en üst düzey kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul'da HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu’nun katılımı ile yapılan "Uluslararası İslami Finans Çalıştayı" ile başlayan konferans, Gaziantep’te HKÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki paneller ve bildiri sunumları ile devam etti. Üç gün süren konferansta, İslami finans ve ekonomi alanındaki güncel konular ele alındı. 

Konferansın açılışına; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanifi Aslan, Prof. Dr. Murat Çizakça, Durham University Öğretim Üyesi ve Durham İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Asutay, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (GSO) Adnan Ünverdi, Konferans Başkanı HKÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Özkök, protokol temsilcileri ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Otomotiv ihracatı yüzde 21 arttı Otomotiv ihracatı yüzde 21 arttı

İSLAMİ FİNANS VE EKONOMİ ALANINDA LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Çalıştay’da katılımcılara hitap eden HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, "İslami finans ve ekonomi alanındaki bilimsel yaklaşımları benimsiyor ve destekliyoruz. Üniversitemiz araştırmacılarının bu alana liderlik etme gayretini sürdüreceğine inanıyorum. İslami finans ve ekonomi alanında düzenlediğimiz bu bilimsel etkinlikler, üniversitemizin bu alandaki misyonunu pekiştiriyor. Alana ve konferansımıza katkı sunan herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ederim. Ayrıca, özellikle uluslararası katılımcılarımıza hitaben şunu ifade etmek isterim ki, HKÜ'nün İslami finans ve ekonomi alanındaki etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir" dedi.

2 U6 A7422

EKONOMİ VE FİNANS ALANINDA DA YETKİN İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRMEYE ÖZEN GÖSTERİYORUZ

Konferansın alanındaki en üst düzey ve ilgili kuruluş temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, "Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, ekonomi ve finans alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu yetkin insan gücünü yetiştirmek amacıyla bu alandaki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerimize devam ediyor ve büyük bir özen gösteriyoruz. Bu çerçevede, iş dünyasının karşılaştığı sorunlara yönelik çözüm odaklı çalışmalara ve yatırımcılar ile yöneticilere yol gösterici nitelikte bilimsel etkinlikler yapmayı sürdürüyoruz. Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz 5. Uluslararası İslami Finans ve Ekonomi Konferansı’nda, 5 farklı ülkeden 86 saygın bilim insanı ve sektörün önde gelen temsilcileri bir araya gelerek, İslami Finans ve Ekonomi alanının geleceğini de şekillendirecek dijital ekonomi, sürdürülebilir kalkınma ve benzeri konuları ve etkilerini derinlemesine tartışacak. Konferansla sunulacak tebliğler, yapılacak anahtar ve davetli konuşmalar ile panel tartışmaları literatürdeki büyük bir boşluğu dolduracak ve alanına değer katacaktır" ifadelerini kullandı.

KONFERANS YENİ UFUKLAR AÇILMASINA KATKI SAĞLAYACAKTIR

Durham Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Durham İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Asutay, "5.’incisi düzenlenen bu konferansa üçüncü kez katılmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gaziantep’te ve özellikle bölgede, İslami finans alanında hem akademik hem de pratik anlamda neler yapılabileceğine yönelik çabaların bir ürünü olan bu konferansın; yeni düşünce ve tahayyüllerin oluşmasına, İslami finansın geleceğine dair önemli adımlar atılmasına ve yeni ufuklar açılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

MÜSLÜMAN ÜLKELER ÇOK BÜYÜK BİR TİCARET HACMİNE SAHİPLER

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, "Ekonominin en belirleyici unsur olduğu günümüz dünyasında Müslüman ülkeler çok büyük bir ticaret hacmine sahipler, bu güç çok daha ileriye taşınmalı ve işbirlikleri çok daha fazla olmalıdır. Uluslararası anlamda İslam ülkeleri olarak, İslami finans konularında kazan-kazan yaklaşımıyla birlikteliği sağlayabilirsek birbirimize katkıda bulunmuş oluruz" dedi. 

İSLAMİ FİNANSIN GELECEĞİNİ ELE ALACAĞIZ

Konferans Başkanı HKÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Özkök, "İslami finansın dijital ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında geleceğini ele alacağımız bu konferansta, faiz hassasiyeti olan yatırımcılara alternatif çözümler sunmayı da amaçlıyoruz" dedi.

Konferans’ta; Kıdemli İslami FinTech Uzmanı Dr. Moutaz Abojeib, Fintech'in İslam finansındaki rolüne odaklanarak, teknolojinin müşteri ihtiyaçlarını karşılama potansiyelini ve operasyonel verimliliği artırmadaki etkisini ele aldı. IFAAS Grup CEO’su AAOIFI Yönetim ve Etik Kurulu Başkanı Dr. Farrukh Raza, kurumsal yönetişim yapılarının şeffaflık, hesap verebilirlik ve paydaş çıkarlarını koruma açısından nasıl işlediğini açıkladı. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Dr. Umar A. Oseni, likidite yönetiminin küresel ekonomideki hayati önemine dikkat çekerek, finansal piyasaların işleyişini desteklemedeki rolünü tartıştı. SGD Akademi İç Etik Kontrol Başkanı ve Denetim Komitesi Sekreteri Dr. Kamran Sherwani ise, İslami finans kurumlarının karşılaştığı likidite yönetimi sorunlarını ele aldı.

Konferans öncesinde düzenlenen ve alanında uzman liderlerin rehberliğinde gerçekleştirilen İslami Finans Çalıştayı; katılımcılara dijital ekonomi, likidite yönetimi, sukuk yapılandırma ve fiyatlandırma konularında derinlemesine bilgi sağlarken; akademik ve sektörel panel olmak üzere iki farklı oturumda ise akademisyenler ve sektör temsilcileri; "Katılım Sigortacılığının Makroekonomik Etkileri", "İslam İktisadı Perspektifiyle Davranışsal İktisat”, "Sürdürülebilir Kalkınma İçin İslam Ekonomisi", "İslami Hükümlere Göre Günümüz Türkiye'sinde Vergi Adaleti Sorunu”, "Dijital Uygulamaların Muhasebe Meslek Mensuplarının İş Tatmini ve İş Performansına Etkisi" ve "Türkiye’deki Geleneksel ve Katılım Bankacılığının Çalışma Yöntemleri Arasındaki Farklar" gibi konuları ele aldılar.

Editör: Haber Merkezi